ponedeljek, 5. oktober 2009

Dan brez plačilnih nalogov!


Slovenski policisti zaradi nezadovoljstva z usklajevanjem plač prekrškarjem ne izrekajo glob, ampak jih le opozarjajo. Ministrica Kresalova njihove zahteve razume, a pravi, da drugače ne gre.

Notranja ministrica Katarina Kresal je v odzivu na njihove zahteve dejala, da bo zaradi učinka na proračun rast plač treba zmanjšati. Dodala je, da razume sindikat in jim ne oporeka pravice do protesta, vendar so zaradi krize sprejeti ukrepi nujni. Hkrati pa je policiste pozvala, naj svoje delo opravijo strokovno in zakonito.

"Zavedam se, da je policija, vsaj kar zadeva plač, vedno potegnila ta kratko, a se je Slovenija znašla v hudi gospodarski krizi in kaže, da je ukrep zmanjšanja pritiska rasti plač javnih uslužbencev na proračun očitno neizogiben. Kaže, da je to edini način, da lahko izpeljemo naslednje proračunsko leto tako, da bomo kar se da hitro prišli iz krize," je pojasnila v izjavi za javnost.

Povedala je tudi, da na ministrstvu potekajo strukturne reforme in reorganizacija, zato se lahko na koncu leta zgodi, da bodo določena delovna mesta nepotrebna. V takšnem primeru bodo zadeve reševali z upokojevanjem ali iskanjem virov zaposlovanja znotraj sistema.

Policiste k protestu pozval sindikat

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je namreč danes svoje člane pozval k opozorilnemu protestu. V času protesta naj bi po besedah sekretarja SPS Francija Frantarja policisti opravljali vse svoje naloge, pri obravnavanju prekrškov pa posegali le po najmilejših ukrepih.

Frantarja pojasnjuje, da je današnji protest opozorilne narave, t. i. dan za razmislek. Sindikat namreč poziva policiste k razmisleku o njihovem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju njihovega dela. Protest bo po njegovih besedah namenjen tudi zoper napovedane vladne ukrepe v predlaganem intervencijskem zakonu.

Kot so zapisali v SPS, je protest tudi resen in jasen signal vladi, da bo vsak poskus slabšanja socialnega položaja zaposlenih v policiji v prihodnje povzročil upor in stopnjevanje aktivnosti sindikata.

Predsednik SPS Zoran Petrovič je na novinarski konferenci pojasnil, da je predmet spora (ne)usklajevanje plač, ki se v javnem sektorju ni izvedlo vse od leta 2002 pa do leta 2008, ko je bila podpisana kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri naj bi se uredila razmerja.

"Sedanje dogajanje v škodo policistov je nesprejemljivo, zato zahtevamo, da je tisto, kar je bilo podpisano spomladi letos, treba izvršiti. Vlada je izbrala poniževalen način vložitve interventnega zakona, jasno pa je, da je dialog s socialnimi partnerji lahko korekten le takrat, kadar je enakovreden za obe strani," je dejal Petrovič in dodal, da je vlada s svojo odločitvijo pljunila na socialni dialog.

Kot je dejal, v SPS zastopajo policiste od začetka kariere in ti trenutno ne zaslužijo niti za spodobno preživetje, saj plača policista začetnika brez dodatkov znaša 650 evrov. Prav tako je zelo počasna dinamika napredovanja, saj do napredovanj pride na vsakih pet do šest let, z zdaj postavljeno omejitvijo pa bi lahko bila najbolj občutljiva kategorija že v resnem pomanjkanju.

Po mnenju vodstva sindikata ima poklic policista toliko posebnosti, da bi ga morali izločiti iz sistema plač javnih uslužbencev.

V Kranju in Celju niso izrekli še nobene globe

Natančnih podatkov o tem, kako poteka današnja opozorilna akcija, za zdaj v sindikatu še nimajo, po zadnjih podatkih iz policijskih uprav v Celju in Kranju pa od polnoči do dopoldneva vsaj na teh dveh območjih ni bila izrečena še niti ena globa oz. opozorilo. Ob tem je Petrovič dodal, da se akciji ne pridružujejo izključno člani sindikata, saj je tudi ostalim jasno, da pod takšnimi pogoji policija ne bo mogla delati. Ključen problem je namreč začetna plača policistov in nemotiviranost bodočih policistov in mladih za ta poklic.

Policaji na motorjih-10

Policisti bodo premišljevali o njihovem položaju v družbi, statusu in vrednotenju njihovega dela.

Varnost državljanov ne bo ogrožena

V sindikatu so še napovedali, da bo protest miren in dostojanstven, da varnost državljanov ne bo ogrožena. V času opozorilnega protesta bodo tako policisti opravljali vse naloge, v sindikatu so jih le pozvali, da naj na ta dan med predvidenimi ukrepi zoper prekrške posegajo po najmilejših ukrepih v tistih primerih, kot jim to dovoljuje zakon.

K protestu je Sindikat policistov Slovenije pozval vse zaposlene v policiji, ne le svojih članov, ki jih je po njihovih navedbah besedah približno tretjina med policisti. Pri svojem pozivu pa v sindikatu niso dobili podpore sicer številčnejšega Policijskega sindikata Slovenije

Ni komentarjev:

Objavite komentar